Scoala romaneasca te face om

Sistemul nostru de invatamant nu exista! Este doar o brambureala generala, la care contribuie fiecare nou ministru, incercand sa-si puna in practica planurile reformiste. Ce nu inteleg oamenii astia e ca nu poti sa organizezi hazardul, oricum nu de azi pe maine! O data! Si a doua oara, atunci cand ii spui unui copil de 14 ani, derutat prin legea firii la varsta aia, un lucru azi, si maine total opusul, l-ai terminat! Ori, ma gandesc ca vrem sa aflam capacitatile intelectuale ale elevilor, si nu gradul lor de labilitate psihica! Pentru aia, din cate tin minte, exista sau ar trebuie sa existe, in fiecare scoala cate un psiholog care pentru asta e platit!

Cu toate astea, cu tot miezul ei putred, daca nu ai terminat o scoala, nu ai o diploma,  inseamna ca nu existi! Chiar daca nu iti da cunostiintele de care ai nevoie, chiar daca, de fapt, nu iti da nimic altceva decat o foaie care iti atesta meseria, scoala iti ofera un statut! Si daca n-ai trecut prin ea ca prin branza, si te-ai luptat, prin diverse mijloace, sa o termini, in mod sigur vei fi dobandit si un respect de sine destul de puternic si important!

Stiu, o sa ziceti ca acum toata lumea are o diploma… Numai ca, depinde ce scrie pe ea, depinde care e institutia de invatamant care a eliberat-o! Nu-i totuna sa fi doctor de Vanju Mare sau de Cluj!

Dar parca cel mai important e ca puterea ta de a trece prin toti acesti ani, prin toata mizeria, toate nedreptatile, toti profesorii demodati si batuti in cap, toata coruptia, toata ipocrizia, tot… te caleste suficient incat sa poti sa zici ca esti OM!

0 comments:

Trimiteți un comentariu